Bloom Life Assen BG

De stilte opzoeken.

Hoe vaak zoek jij bewust de stilte op? Ik zelf doe dit nog steeds te weinig..

Vanochtend begon mijn dag anders dan gepland omdat er een afspraak werd verplaatst. Mijn eerste reactie was gelijk de laptop openklappen en dan maar aan de slag. Maar dit werkte niet. Ik had eigenlijk geen idee waar ik moest beginnen, zat helemaal in mijn hoofd, waardoor het niet lukte om inspiratie te vinden. Met een diepe zucht de laptop weer dicht. Mijn man bekeek het hele gebeuren eens van een afstandje en kwam met het heldere idee om de tijd die ik nu had juist lekker in de natuur te besteden.

Zo gezegd zo gedaan. Pal achter ons huis is een klein natuurgebied waar schotse hooglanders lopen. Heerlijk in het zonnetje ben ik op een bankje gaan zitten met op nog geen 10 meter afstand 4 schotse hooglanders (best indrukwekkend zo dichtbij). Wat een rust. En wat heerlijk om gewoon even helemaal niets te doen.

Op de achtergrond loopt een weg waar de auto’s voorbijrazen. Allemaal mensen op weg van A naar B. Op weg naar een afspraak of naar het werk zo schatte ik in. Wat een contrast met het beeld voor me met de koeien die alle tijd nemen om hun maaltje nog eens opnieuw te herkauwen.

Wat staan we eigenlijk ver af van de natuur. Ik betrap me er op dat ik het best een uitdaging vind om even helemaal niets te doen en gewoon “te zijn”. Thuis doe ik een klusje of gaat al snel de laptop, mobiel of de televisie aan. De prikkels gaan de hele dag maar door en eigenlijk staat het hoofd hierdoor nooit stil.

Geen wonder dat er zoveel mensen zijn die mentale klachten hebben. Natuurlijk zijn hier tal van oorzaken voor maar ik denk dat de continue drukte in ons hoofd hier ook een belangrijke rol in speelt. En vaak zijn we ons hier niet eens van bewust. Als de trein met gedachten even stil komt te staan besef je je pas hoe snel het aan het voort denderen is. Zo nu en dan aan de noodrem trekken is dus geen overbodige luxe. Sterker nog, ik denk zelfs dat het noodzaak is.

Bovendien zijn het ook nog eens die momenten waarop er ineens een antwoord komt op de vraag die je al zo lang bezighoudt of waar de beste ideeën ineens in je oppoppen. Een helder hoofd geeft ook weer ruimte voor frisse ideeën.

Voor mij was vandaag dan ook weer een reminder om ook hier zo nu en dan weer tijd voor vrij te maken. Gewoon even niets doen..